Möt Mikael – projektansvarig säljare på Techno Skruv

På Techno Skruv vill vi göra det så enkelt som möjligt för våra kunder. Därför har vi valt att arbeta med projektansvariga säljare – en roll som innebär att våra kunder får en och samma kontaktperson från förfrågan till färdig leverans. Vi tog en pratstund med vår medarbetare Mikael Rask, som utöver att vara säljare beskriver sig som "bra på att fika" och har ställt upp i Vasaloppet fem gånger. Häng med när vi får en tydligare inblick i hur det är att jobba som projektansvarig säljare och vilka fördelar vårt arbetssätt ger både för oss och kunden.

Mikael, vad innebär det att vara projektansvarig säljare på Techno Skruv?

– Det betyder att man har fullt ansvar för kunden och driver projektet från start till mål. Det gör att både vi och kunden har full koll på alla moment från att vi får in en förfrågan till att vi levererat de färdiga detaljerna. 

För att ett projekt ska bli lyckat krävs det ett bra samarbete både mellan Techno Skruvs interna avdelningar och leverantörerna. Det är dock inget som kunden behöver tänka på. Kunden ska känna trygghet i att de har så få kontaktpersoner som möjligt och att vi tar hand om allt annat bakom kulisserna, säger Mikael och fortsätter:

– Samarbetet mellan våra avdelningar inom företaget är en viktig del i vårt arbete. Som projektansvarig säljare är det mitt jobb att koppla in berörd personal som behövs för att driva projektet framåt. Det kan handla om allt från inköps- och kvalitetsavdelningen till lagerpersonalen, där det viktigaste är att alla förstår att det är vår gemensamma kund som behöver hjälp. 

Alla projekt är lika viktiga – stora som små

På Techno Skruv är alla förfrågningar och projekt lika viktiga oavsett storlek. Som kund till oss ska man kunna förvänta sig att vi alltid gör vårt yttersta i varje projekt och att vi jobbar efter en metodisk struktur för att säkerställa kvalitet och kundnöjdhet. På så sätt vet vi att vi alltid kan erbjuda de bästa tänkbara produkterna till våra kunder och att det blir enkelt för dem, säger Mikael och fyller i:

– Hos oss får man alltid snabb support vad det än gäller. Min uppgift är att se till att kunden får både snabba och säkra leveranser, något vi säkerställer genom att till exempel erbjuda avropsordrar samt att vi håller kundens detaljer på hyllan.

Att Techno Skruvs kunder har en projektansvarig säljare som kontaktperson innebär många fördelar, berättar Mikael. De vet att han har fullt ansvar för projektet och de vet vem de ska vända sig till när de har frågor. Mikaels ansvar handlar i sin tur om att prioritera rätt saker och se till att projektet hela tiden kommer framåt. På så vis undviks tidspress i slutet när allt ska vara klart för att få fram bästa möjliga lösning till kund.

– Allt handlar om att vara lyhörd för kundens önskemål och finnas tillgänglig genom hela projektet, samtidigt som man behöver hitta en lösning som fungerar optimalt utefter deras förväntansbild.

Balansen mellan kundens förväntansbild och vad som är möjligt att genomföra kan ibland vara en utmaning. Mikael berättar att det handlar om att alltid vara ärlig och prata om förutsättningarna tidigt i ett projekt:

– Som säljare är det lätt att springa lite för snabbt eftersom man så gärna vill få allt klart så fort som möjligt. Här är det viktigt att komma ihåg att vissa projekt är mer komplexa än andra och kan ta längre tid än man tror. Vi har lång erfarenhet och har lärt oss mycket genom åren, vilket också gör att vi med trygghet kan informera kunden om vad som är möjligt och inte. Allt handlar om att ha en öppen dialog och att vara ärlig från start så är det inga problem.

 

Allt handlar om bra samarbete

För att lyckas som projektansvarig säljare och göra kunderna nöjda krävs det flera egenskaper menar Mikael och berättar att man behöver vara både strukturerad, nyfiken och lyhörd inför kundens behov. Man måste också kunna samarbeta med många olika personer både internt och externt, samt vara prestigelös och ta hjälp av experter inom olika områden istället för att lösa allt själv, säger Mikael och poängterar:

– Det är genom samarbeten vi fungerar som bäst, vilket också är det som ger bäst resultat för våra kunder.
När vi frågar vi Mikael varför man bör välja just Techno Skruv när man är i behov av en leverantör för fästelement är svaret tydligt:

– Vi är ett väldigt flexibelt företag som alltid gör vårt yttersta för alla våra kunder. Vi har bred kompetens inom både special- och standardfästelement och gör det där lilla extra vid varje uppdrag. Alla på Techno Skruv är engagerade och tycker om att ge den bästa servicen till våra kunder. Vi levererar det vi säger att vi gör: Excellence in Every Part.

Förutom att leverera som säljare ägnar sig Mikael tiden åt de närmaste – och sport.

– För mig är familjen viktig, så mycket av min fritid spenderar jag med min fru och mina två barn. Jag är även ungdomsledare i Värnamo Hockey. Sedan har jag alltid gillat träning i olika former och slipar just nu formen inför Vasaloppet. Det blir den femte gången jag står på startlinjen.